Brandweer inzet in Dieverbrug

‘Michiel, zou jij voor ons bedrijf de EHBO en BHV kunnen verzorgen?’ Ik lees het appje van de eigenaar van Autocrew Stolk Autoservice. 

Een geweldige uitdaging! En zo zaten gisteravond bij elkaar voor de eerste avond. Arjan Vosseberg en ik hebben een speciale verrassing in petto: een groots scenario waarbij Arjan Brandweer Beilen en de meldkamer heeft geregeld voor het scenario. Een scenario wat de brandweer ook niet kent. Dus een dubbele oefening!

Tijdens het bespreken van de theorie komt de brandmelding. Achterin het gebouw. Waarbij 1 collega bekneld ligt, 1 collega vermist is en de rook zich gigantisch uitbreidt.. 

Wat doe je? De collega lag muurvast onder een lift, buiten bewustzijn. Een duivels dilemma. 112 wordt gebeld, het gebouw ontruimd en alle deuren gesloten. Een paar minuten later arriveert de brandweer. 

De bevelvoerder vraagt gelijk wie de situatie kent en geeft opdracht aan 2 collega’s rond het gebouw te lopen. Het gebouw wordt in kaart gebracht, de vuurhaard gelokaliseerd, net als de vermiste collega.

Het plan wordt getrokken en het vuur wordt geblust. De beklemde collega werd ontzet en de vermiste collega die boven zit wordt naar beneden gehaald. 

Na de oefening zitten de crew van Stolk en de brandweer samen aan de koffie voor een debriefing. De bevelvoerder vertelt welke informatie zij krijgen van de meldkamer, hoe zij zich voorbereiden op deze info en geeft tips wat ze heel graag willen weten, mocht zich een echte calamiteit voordoen. 

Een mooier inzicht kan men als crew niet krijgen.

En volgende week? Dan nemen we iedereen mee in veel scenario’s. Naar aanleiding van de theorietoets waar ze vanavond mee begonnen waren. Ik kijk er naar uit!

Wil je ook eens een andere BHV training? DM me.